Impact Diaspora – un think-tank pentru România
Profesioniști români din diaspora europeană cu expertiză profesională internațională, care prin cunoștințele lor pun umărul la reclădirea României – asta înseamnă Impact Diaspora.
Impact Diaspora e o platforma internațională care adună profesioniști români din diaspora. Ne unește țara de origine și simțul responsabilității pentru evoluția ei.
Analizăm situații din sectoarele deficitare ale României, comparăm și arătăm soluții concrete bazate pe propria expertiză profesională. Suntem un think-tank – specializat pe diverse domenii, dar cu un focus unic: România.
Actualmente ne găsim în Elveția, Germania, Italia, Belgia și Olanda, iar rețeaua noastră va creste pe măsură ce noi profesioniști cu experiență demonstrată ni se vor mai alătura. Noi ne-am găsit, ne-am ascultat și ne-am sfătuit cum să acționăm cu impact.
Prin Impact Diaspora inițiem procese de know-how transfer/exchange vitale pentru dezvoltarea țării noastre de origine. Ne exprimăm părerile despre anumite sectoare din viața publică românească, în care, prin expertiza noastră internațională aducem valoare și know-how relevant.
Oameni de știință, economiști, juriști, scriitori, sociologi, analiști politici, IT-iști, medici sau oameni de cultură – de ce sa acționăm separat când împreună putem mări impactul angajamentului nostru pentru România
Suntem oamenii timpurilor actuale, uneori chiar cu un pas înaintea vremurilor, iar distanțele nu ne împiedică să împărtășim cunoștințe și să lucrăm împreună.
Platforma Impact Diaspora este împărțită pe secțiuni: Economie, Cultură, Știință, Politică (alte secțiuni urmează a fi deschise). Membrii platformei își aduc contribuția în diferite secțiuni sau în secțiunea lor de specialitate. Contribuțiile sunt focusate pe teme specifice și cu propuneri concrete de cum s-ar putea îmbunătăți domeniul respectiv deficitar în România. Platforma dezvoltă în direcția unui think-tank din care, cu siguranță, unele propuneri vor fi preluate, analizate și implementate.
Pavalache Stelian
Sunt născut în Urziceni, crescut în Călărași, maturizat în București. De 5 ani m-am stabilit în Berna, Elveția unde conduc propria companie Lifeographies.com
Sunt programator, web designer, fotograf și producător video. Indrăgostit de natură, alpinism, film și călătorii, am început să cochetez cu imaginea de la 10 ani și mi-am antrenat mereu ochiul și mintea către frumos. Cred că fotografia și alpinismul sunt doar forme de exprimare a aceluiași conținut.
Proiectul meu de suflet, Satwa Guna, a pornit din dorința de a cunoaste lumea personal, prin experimentare directă, de a recunoaște diversitatea formelor de educare personală, din fascinația călătoriei în sine, din plăcerea de a urca munții mari, de a fotografia lumile mai puțin cunoscute oamenilor, de a relaționa direct cu filosofii de viață unice în felul lor.
Satwa Guna înseamnă (în traducerea din sanscrita veche) Iluzia formei, diversitatea manifestărilor provenite dintr-o sursă și rădăcină unică. Transpunerea în practica fotografică a acestei idei a fost motorul de început al proiectului, încercând astfel să surprind similitudinile practicilor spirituale, practicilor sociale tradiționale, obiceiurilor, porturilor, relațiile antropologice, geografice, etnografice etc.
Câteva dintre proiecte pot fi vizualizate pe site-ul Satwaguna.com
La Impact Diaspora este cam tot despre cunoaștere și transmitere a frumosului. Alături de profesioniști români din afara granițelor încercăm să ne întoarcem cumva spre România și să transmitem din experiența noastră profesională dobândită în context internațional. Pentru a debloca de jos în sus niște sisteme încătușate.
E important pe de o parte să putem sensibiliza opinia publică din România cu privire la faptul că diaspora nu e un bau-bau, ci români care de multe ori și-au lăsat bucăți din suflet acasă. Pe de altă parte, e important să putem cataliza și aduna cât mai multi profesioniști din diaspora, care poate ar dori să se implice mai mult pentru România, dar încă nu știu cum. Aici vor găsi oameni care gândesc ca ei. A căror viziune e despre o Românie cu oameni care trăiesc în normalitate, nu în umilința.
La Impact Diaspora fac ce știu mai bine: programare, fotografii, clipuri video, coordonare.
Instrumentele prin care-mi aduc contribuția spre împlinirea acestui proiect sunt sunetul și imaginea. Pentru ca știți faptul că: o fotografie face mai mult decât 1000 de cuvinte. Si are IMPACT.
Gabriela Mirescu Gruber
Gândire analitică, talent organizațional, sensibilitate interculturală și… umor – sunt câteva dintre calitățile ce mi-au fost atribuite în mod repetat de către cei cu care am colaborat.
Am absolvit Facultatea de Jurnalism în Timișoara natală, după care am plecat ca student la Universitatea Fribourg, în Elveția. Aici am studiat în franceză, germană și engleză Științele Politice, Sociologia, Media și Științele Comunicării.
În Elveția, care mai e văzută ca un laborator al democrației și al diplomației, am găsit și mediul ideal pentru interesele mele profesionale: relațiile internaționale, medierea conflictelor sau promovarea păcii și a dialogului democratic. Asa că după studii am mai rămas o vreme să îmi consolidez cariera profesională în țara cantoanelor. Si iată, s-au făcut 17 ani de când am plecat de acasă.
Pe perioada studiilor am avut mai multe student-joburi. Printre altele ca tutor la una dintre bibliotecile universității, mai târziu și ca asistent în cercetare și programe academice la Institutul de Federalism al Universității Fribourg. Odată cu absolvirea au apărut și alte oferte profesionale și am pătruns în zona de think tank și advocacy.
Sunt analist politic și specialist în media și comunicare. Am lucrat ca editor, colaborator științific, moderator de conferințe și coordonator de proiecte axate pe medierea de conflicte, promovarea păcii și pe incluziune socială în mai multe ONG-uri și fundații elvețiene. În paralel am publicat materiale de analiză politică și articole privind minoritatea Romă sau incluziunea socială.
Din 2014 conduc propria firmă de consultanță în Fribourg unde derulez mandate în spațiul diplomatic, de politică internațională și de acțiune socială. Două componente emblematice ale activității mele o constituie designul și evaluarea de proiecte, precum și coaching-ul în comunicare strategică. Printre clienții și colaboratorii mei s-au numărat structuri internaționale, instituții federale elvețiene (ca Parlamentul Elvețian, Secretariatul de Stat pentru Migrație sau Ministerul Afacerilor Externe), dar și ONG-uri, delegații politice de înalți demnitari internaționali, sau actori din zona academică.
În paralel cu mandatele mele profesionale susțin integrarea migranților vulnerabili predând lecții gratuite de limba germană. De asemenea, mi-am pus la dispoziție competențele profesionale și în activitățile de voluntariat din cadrul asociațiilor diasporei române din Elveția – Rezist Zürich și Comunitatea Locală RO100 Fribourg.
Daniela Boltres
Adrian-Ștefan Sacalschi
Sunt Adrian-Ștefan Sacalschi, am venit cu o bursa Erasmus în Germania în 2002, unde mi-am terminat studiile și am rămas definitiv. Sunt licențiat în Drept și Economie la Iași și Konstanz si sunt specialist în domeniul băncilor și obligațiunilor ipotecare (covered bonds), digitalizare, Economie 4.0.
Pe lângă jobul curent de director departament într-o banca ipotecara, lucrez de peste 10 ani și ca expert pentru România la Asociația băncilor ipotecare germane (vdp) din Berlin, unde am consiliat bănci europene care au investit în proiecte majore de logistica, retail, infrastructura în România.
Am și dat ceva înapoi României din experienta mea, lucrând 5 ani pro bono împreuna cu colegi din băncile românești la pachetul legislativ privind obligațiunile ipotecare în România.
Diaspora poate arata prin modele ca poate avea un impact asupra transformărilor din țara. Prin exemplul personal și profesional încerc sa atrag încrederea partenerilor străini de a fi prezenți în România, sa ii conving de potențialul României.
Ma consider un cetățean european, mă simt acasă în țară în care am crescut, în patria adoptiva, în Europa. Pe scena politica mondiala, integrarea europeană e poate cel mai dificil proiect în a dovedi ca oamenii pot combina diversitatea într-un mod colaborativ. Integrarea europeană e un proces de convergenta în care plătim pentru pace, dar și investim pentru creștere în comun. Sa învățam sa colaboram, sa lucram împreuna.
Florin Muraru
Floriana Adam
M-am născut în București, am terminat Facultatea de Construcții în ’89. Am părăsit țara la 25 de ani, imediat după Mineriada din 13-14 iunie 1990.
Revoluția din ’89 m-a găsit în timpul serviciului. În dimineața zilei de 21 decembrie, am fost mobilizați de secretara de partid și de acoliții ei din fabrica unde lucram. Ne-au îmbarcat în autobuze și ne-au dus în fața Comitetului Central, unde Ceaușescu își rostea discursul. În acea zi de 21 decembrie am auzit, pentru prima dată în viață, șuieratul gloanțelor trase deasupra capetelor noastre. Noi am avut noroc, alții nu.
La 25 de ani am crezut că pot muta munții în propria țară, am crezut că pot avea un viitor, că pot trăi alături de prietenii și familia mea. A urmat însă prima venire a minerilor la București în ianuarie ’90 și asta m-a adus la realitate. Nimic nu se schimbase. Luni în șir am demonstrat în Piața Universității împotriva FSN-ului, pînă în iunie ’90, cînd Mineriada m-a prins pe străzi.
Am trăit ura și violența crudă a unor oameni manipulați și dezbrăcați de umanitate. Ce mi-a rămas de făcut a fost să plec, să las totul în urmă și să-mi caut norocul și viitorul în Germania.
În Nürnberg am cerut azil politic. Germania mi-a dat o șansă, un viitor. Am trăit acolo 18 ani, după care m-am mutat în Elveția, unde am absolvit un masterat în project management în domeniul informatic. Sînt consultant tehnic în domeniul cloud computing la un concern de informatică și telecomunicații.
Carmen Orbulescu
Lidia Gheorghiu Bradley
Vladimir Manea
Mă numesc Vladimir Manea și sunt fizician. Am obținut licența de fizică la Universitatea din București și am plecat din România în anul 2010 pentru un masterat de fizică la Paris, după care am lucrat, mai întâi ca doctorand și apoi ca cercetător postdoctoral, în domeniul fizicii nucleare fundamentale. Am petrecut șapte ani la Organizația Europeană pentru Fizică Nucleară (CERN) din Geneva, timp în care am cunoscut și lucrat cu fizicieni din toate colțurile lumii. Astăzi îmi continui activitatea ca cercetător postdoctoral la KU Leuven din Belgia și lucrez la construcția unui nou experiment de fizică nucleară în nordul Franței.
Știința este terenul ideal de întâlnire al oamenilor de pretutindeni, pentru că acolo conștiința umană nu poartă uniforme și poate comunica liber. Nu știu dacă există un argument mai puternic împotriva obstacolelor artificiale ridicate între noi decât imaginea oamenilor de știință care, indiferent de origine sau cultură, colaborează pentru un scop comun. Faptul de a fi lucrat în acești ani într-un mediu internațional alături de oamenii pe care i-am cunoscut mi-a oferit șansa unei perspective diferite asupra complexelor și dificultăților României în drumul ei spre modernizare. Îmi dau seama că ele nu sunt intrinseci poporului român (cum mulți români se lamentează), nu sunt vreo „boală națională” sau vreun „blestem”. Sunt doar o fază a evoluției României, prin care au trecut la un moment dat sau trec astăzi mai toate țările lumii, așa cum le-a găsit istoria. Nu există acel „doar la noi”, iar a înțelege acest lucru este esențial pentru a găsi în societate forțele coerente pentru a merge înainte, în loc de a rămâne prinși într-o perpetuă contemplare a propriei nefericiri.
Aici cred că este rolul cel mai important al Diasporei, care a cunoscut în drumurile ei „și altceva”. Nu să arate, ca pe o icoană făcătoare de minuni, acel „altceva”. Dimpotrivă, să arate că în acel „altceva” se află de fapt problemele familiare românilor, oameni care, deși sunt aparent diferiți, se zbat de câteva decenii cu aceleași provocări, dileme și greșeli. Iar că unii dintre ei, continuând să meargă înainte, au reușit parțial să le rezolve, deși nicăieri încă satisfăcător. Nu de a da lecții sau de a critica superior România, ci de a fi o oglindă în care românii să vadă că nu sunt singuri pe lume în drumul lor spre modernizare, că nu sunt o cauză pierdută și că drumul pe care se străduiesc să avanseze nu este nici absurd și nici fără ieșire.
Raluca Dreţcanu
Sunt Raluca Dreţcanu, jumatate creativă, jumatate analitică, 100% visătoare dar determinată. Am terminat factultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE-ului şi în acei ani îmi doream să devin diplomat, să pot reprezenta ţara mea la cel mai înalt nivel.
Inclinaţia pentru artă, comunicare şi creativitate m-au facut să îmi schimb direcţia şi să mă angajez în publicitate. A fost dragoste la prima încercare, şi, deşi au trecut mulţi ani şi multe alte job-uri, m-am reîntors la origini. Doar că acum lucrez pe partea digitală. Fac consultanţă pentru Italia, România, dar şi SUA şi UK.
Am ajuns să fac un internship la Milano prin AIESEC în anul 2009. Imi planificasem să stau departe de casa doar 6 luni. Dar aceste 6 luni s-au transformat în ani. Acum lucrez ca freelancer şi imi este mai usor să ma împart intre România, Italia, şi restul globului.
Am studiat pianul timp de 9 ani. Muzica, şi arta în general sunt limbaje internaţionale pe care toată lumea le înţelege, chiar dacă fiecare le traieste într-un mod personal. Cred că acest lucru se întamplă şi cu românii care locuiesc în alte ţari… fiecare are o istorie emoţionantă cu care poate inspira persoanele din jur.
Povestile Diasporei merită să fie cunoscute. Vom porni impreună într-o calatorie digitală în jurul globului pentru a ne cunoaşte mai bine românii plecaţi de acasă: vise, dorinţe, speranţe şi proiecte menite să dea ceva înapoi generaţiilor viitoare.
Bogdan Mitelu
Sunt născut și crescut în Botoșani. De când mă știu am fost fascinat de sunete și instrumente muzicale. Așa că la vârsta de 7 ani mi-am convins parinții să mă înscrie la școala de muzică din oraș, “Liceul de artă Ștefan Luchian”. Școala în cadrul căreia am început să studiez pianul,iar mai târziu trompeta.
În 2007, după examenul de bacalaureat am decis să continui studiul muzicii la Conservatorul “Giuseppe Verdi” din Milano, alăturându-mă parinților și surorilor care erau deja stabiliți în Italia de ceva vreme.
În vara lui 2011, în vacanța dinaintea ultimului an de studiu, dintr-o necesitate personală de a mă reinventa, am intrat în echipa unui proiect pe IT dedicat top managementului băncii Intesa SanPaolo. La finele proiectului, în urma solicitării băncii am continuat să lucrez in cadrul sediului central din Milano ca și consultant IT.
Imi plac lucrurile făcute cu pasiune, cu suflet, lucrurile care nu sunt neapărat perfecte. Cred că noi românii suntem muncitori, talentați, incredibil de creativi, găsim soluții inedite, insa ne lipsesc pragmatismul, dozarea eforturilor, planificare și munca în echipă. De aceea cred cu tărie că Diaspora va juca un rol important în schimbarea atât de necesară în acest moment în România, nu doar in politică, dar și în ceea ce privește mentalitatea parcă împietrită în timp.
Paula Iudita Ștefan
Locuiesc în Italia din 2006 când am început să studiez mass media și evenimente culturale la Universitatea Cattolica Sacro Cuore din Milano, specializându-mă apoi în comunicare corporate. Am lucrat ca marketing project manager în Suedia și în Italia. Între timp am urmat și facultatea de Științe religiose din pasiune pentru tot ce înseamnă umanitate, credințe, cultură, organizație comunitară. Astăzi sunt profesoară de istoria religiilor la Milano și lucreaz cu copii de la 3 la 11 ani.
Am bucuria de a-mi exersa profesia într-un sistem școlar bine dotat, de a experimenta diferite metode didactice și educative. Îmi doresc să văd aceste îmbunătățiri în Romania, mai ales în zonele rurale pentru că avem obligația de a le asigura copiilor dreptul de a se dezvolta sănătos, de a-și descoperi talentele și de a se juca fără griji.
Impact Diaspora este pentru mine un imbold pentru a contribui cu experiența mea și îmi oferă ocazia să cunosc oameni de valoare care, prin exemplul lor, mă motivează să cred că se poate. Cred că împreună, unindu-ne competențele și dorința de bine, putem declanșa o schimbare a sistemelor parcă neflexibile din România; asta nu pentru că suntem mai buni, ci pentru că am avut ocazia să ne îmbogățim experiența profesională și am hrănit în noi dorul de a vedea inovație și mai mult bine în țara noastră.
Florin Puflea
Octavian Iercan
Lucian Ancu
Lucian Ancu – doctor în fizică, e originar din Sf. Gheorghe. De 10 ani ani e stabilit în Berna/Elveția.
Lucian a activat la nivel de vârf în fizica particulelor elementare. În decursul a mai bine de zece ani a contribuit la căutările pentru bozonul Higgs la Fermilab şi apoi la descoperirea acestuia la CERN – Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleara.
Interesat de evoluţia şi reformarea sistemului de cercetare din România a devenit membru al Asociaţiei Ad Astra în 2010. De asemenea, alături de un alt doctor în fizică și de un altul în biologie, Lucian e contributor la platforma Doi Mici si un Anc (https://mic-mic-anc.ro/lucian-ancu/) unde, analizeaza starea cercetarii din Romania și pledează pentru reformarea sistemului românesc de cercetare.
Adrian Cozmuta
Sunt doctorand în Economie și Istorie Economică la University of Glasgow și Kyoto University. Originar din Baia Mare, am plecat în 2012 în Marea Britanie pentru a studia Economie la Cambridge și Glasgow. După terminarea licenței și a masterului, am continuat la doctorat cu cercetarea privatizărilor aeronautice în Europa și impactul lor asupra forței de muncă și eficienței economice. Ca academician și cercetător, vreau să îmi utilizez experiența în slujba societății și nu există un mod mai bun de a face asta decât de a fi folositor țării natale.
România este o țară cu potențial care poate beneficia din diversele perspective ale diasporei. Eu am oportunitatea să cercetez la nivelul cel mai înalt economie publică și politică, privatizări, și transfer know-how între stat-sectorul privat-universități. România are nevoie de o viziune economică de perspectivă în aceste domenii, care se poate dezvolta doar printr-o societate implicată și guverne pragmatice. Am învățat și ce înseamnă educația și cercetarea riguroasă. În prezent, cercetarea și învățământul românesc suferă nu doar de subfinanțare ci și din lipsa rigurozității doctoratelor, care sunt adesea sub standarde academice sau chiar suspecte de plagiat. Acestea sunt doar cateva dintre principalele subiecte care pot fi abordate pe această platformă.
Aici intervine rolul diasporei, al nostru. Impact Diaspora oferă profesioniștilor diasporeni o voce care poate fi ascultată și înțeleasă de un public larg. Este o platformă care poate duce la coagularea diferitelor perspective și experiențe în așa fel încât să inspire, să educe, să contribuie la dezvoltarea țării, și să ofere un exemplu că oamenilor talentați de pretutindeni le pasă în continuare de progresul României. Sub acest scop ne putem reuni toți chiar dacă suntem aflați la mii de kilometri depărtare.