O societate democratica sănătoasă si sigură de sine susține toate grupările etnico-culturale care conviețuiesc în sfera sa politico-geografică și care doresc să se implice în societatea comună. O astfel de societate, prin instrumente instituționale, reglementate statutar, încurajează reprezentarea politică si culturală a tuturor grupărilor etnico-culturale – și se delimitează de orice denigrare la adresa unuia dintre ele. Tolerându-le însă, o astfel de societate ar renunța instantaneu la spiritul democrat și al conceptului de sine ca un spațiu de libertate și dreptate – care fundamentează funcționarea societății si a statului român modern.
La o astfel de Românie, la membrii societății române care se încred in valorile democratice, face apel ES Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei în România, în declarația sa din 19 ianuarie în cadrul simpozionului “Hotărârea de Adeziune a Saşilor la Unirea cu România la 100 de ani“, organizat la Liceul Teoretic “Stephan Ludwig Roth” din Mediaş/ Mediasch.
Enunțul ES dl. Meier-Klodt se întâmplă în contextul în care în ianuarie 2019 membrul consiliului județean Vrancea Constantin Guguianu (între timp demisionat) a publicat pe pagina sa de Facebook imagini trucate cu președintele Klaus Iohannis, în haine si caschetă militară naziste. Pe de altă parte aflăm că Doru Bușcu/ directorul Cațavencii, consilier neoficial al lui Liviu Dragnea, prin intermediul unor firme de consultanță, anunță o așa-zisă ancheta în Cațavencii, în care îi acuză pe președintele Iohannis și Forumul Democrat al Germanilor, că ar fi furat patrimoniu imobiliar al Sibiului.
Strategiile de perdea de fum respectiv de împroșcare cu neadevăruri vin în contextul în care cel puțin două partide de opoziție, USR, prezent deja în parlament, respectiv PLUS+, pentru prima oara într-o campanie electorală în lupta pentru reprezentare a românilor si româncelor în Parlamentul European, reprezintă o adevărată alternativă de politici și de comunicare civică în societatea românească.
Nu doar declarația de aderare a sașilor la Regatul Român din 1919 a fost – în viziunea ES Meier-Klodt – un „semn al solidarității reciproce“ între noul stat și viitoarea minoritate germană. Semn al solidarității reciproce poate fi și angajamentul noii clase politice în anul 2019 față de societatea civilă din România care își pune la dispoziție competența și capacitatea de implicare pentru a fortifica statul de drept și democratic în România.