Daniela Boltres, Osnabrück/ Zürich
”Vrem să învăţăm româneşte! Dacă şi dumneavoastră vreţi acest lucru, ajutaţi-ne, nu ne împiedicaţi!” solicită Asociația părinților maghiari de la Ministrul de Educație Valentin Popa, drept urmare la Ordonanța 9/2018 din 23 august 2018.
Guvernul a adoptat pe 23 august 2018 Ordonanța 9/2018 privitoare la modificarea învățământului pentru minoritățile naționale. Modificarea afectează cursurile de limba și literatura română in clasele primare cu predare în limba maternă. Începînd chiar cu noul an școlar.
Conform prevederilor anterioare, limba și literatura româna au fost predate în aceste școli de aceiași învățători/profesori care erau încadrați la clasă. Însă începînd cu noul an școlar doar de profesorii de gimnaziu și liceu (cu „studii de specialitate”) mai au dreptul să predea în aceste clase.
Ca reacție, profesorii din mai multe școli la clasele primare din Timișoara și județul Timiș au început anul școlar cu o grevă japoneză, de pildă la “Nikolaus Lenau” cu predare în limba germană ”, la Liceul în limba maghiară “Bartok Bela” şi la Liceul sârb “Dositei Obradovici”, cum anunţă Agerpres .
Ei preconizează că noii profesori nu au calificarea și experiența specifică necesară pentru predarea în ciclul primar, unde elevii trebuie mai întîi să învețe să citească și să scrie.
Față de aceste schimbări, susținînd aceleași puncte de critică și-au manifestat și părinții nemulțumirea. Asociația părinților maghiari de pildă a emis pe site-ul său o ”Proclamație” în care apelează la renunțarea acestor schimbări pe motiv că sistemul de predare a limbii române ca limba ne-maternă în clasele cu predarea limbii maternă, introdus cu 6 ani în urmă și valabil pînă august 2018, reprezintă un succes pentru elevii maghiari, familiile lor dorindu-și ca ei să învețe foarte bine limba oficială a statului care trebuie însuşită: ”Vrem să învăţăm româneşte! Dacă şi dumneavoastră vreţi acest lucru, ajutaţi-ne, nu ne împiedicaţi! Îi rugăm pe părinţii români să ne sprijine în demersul nostru de a schimba această metodă învechită de predare a Limbii şi literaturii române”. Asociația părinților maghiari solicită Ministrului de Educație Valentin Popa să consulte pe lîngă specialiștii didactici și părinții minoritari, pentru a stopa schimbările.
Din partea minorității germane au venit în urma Ordonanței 9/ 2018 reacții tranșante.
Președintele FDGR Dr. Jürgen Porr arată în scrisoarea sa adresată premierului Dăncilă că această schimbare reprezintă un act discriminator față de învățătorii care predau in limbile minorităților naționale și cere în consecință eliminarea articolului în cauză.
FDGR a și sesizat între timp Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării CNCD. Deputatul FDGR Ovidiu Ganț argumentează în DECLARAȚIE sa POLITICĂ din 12. septembrie 2018, publicată pe facebook , că “această prevedere este neconstituțională, pentru că încalcă principiul nediscriminării pe criterii etnice, deoarece se aplică doar pentru învățământul în limbile minorităților naționale”. Deputatul FDGR mai arată că învățătorii/ profesorii din clasele cu predare în limba maternă au aceleași studii și calificări ca și colegii lor de la secția română, necesare pentru a putea preda limba și literatura română la nivel primar.
Aceste modificări survin in contextul in care de aproximativ 2 luni se accentuează campania sistematică de denigrare a minorității germane din Romănia, despre care am scris, mai mult aici: #neamtztoo. Acolo am arătat în detaliu cum mai mulți reprezentanți ai guvernului Dăncilă (Lia Olguța Vasilescu, Liviu Pop, Darius Vâlcov) au calomniat atît FDGR cât și pe preșendintele României Klaus Iohannis, pe care Darius Vâlcov pe site-ul său de facebook l-a decorat cu o mustață a la Hitler, iar sigla Forumului German, inima roșie, a înlocuit-o cu o svastică.
Guvernul PSD-ALDE aflându-se în toiul camuflării actelor abuzive din 10 august față de manifestanții din diaspora și din țară, se pare că pe de-o parte se folosește și de această manevră de dispersare a atenției și să creeze disensiuni, să semene discordie naționalistă între populația majoritară română și minoritățile naționale de altă parte, propagînd doar o nouă variantă a toposului ”străinul e de vină”.
În schimb, deputatul Forumul Democrat al Germanilor Ovidiu Ganț evidențiază în încheierea apelului său către colegii parlamentari, cât de buni vorbitori de română însă sunt minoritarii germani:
”Am convingerea că toți colegii care predau în ciclul primar la secția germană maternă nu numai că au calificarea necesară, dar și stăpânesc limba română la nivelul necesar pentru a preda disciplina respectivă. O fac cu siguranță mult mai bine decât unii membri ai guvernelor care s-au succedat în ultimul an și jumătate, inclusiv la MEN și care: aveau probleme la “genunche”, tăiau “pamblici” sau, recent, „abrogă persoane”. Cer public prim-ministrului României, Viorica Vasilica Dăncilă, să abroge prin OUG această aberație.”
Foto credit: Turnul Sfatului; în imagine deputatul FDGR Ovidiu Ganț